Обществено обсъждане на процедура за подкрепа на семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите

By 24.02.2024 февруари 26th, 2024 Новини

Министерство на иновациите и растежа обявява за обществено обсъждане процедура чрез подбор на проектни предложения BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“  2021-2027 г. (ПКИП).

Основната цел на процедурата е да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие.

Процедурата е насочена към микро и малки предприятия като същите ще може да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и за специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за подобряване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията.

Общият бюджет на процедурата е 117 514 155 лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е предвидено да бъде 25 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. при максимален интензитет (процент) на помощта по линия на ПКИП – до 60 % от общите допустими разходи по проекта.

Допълнителна информация