Евросъюзът ще разполага с 960 млрд € в следващия програмен период

By 12.02.2013 Новини

България ще получи 12 млрд. € нетен приход

Следващият дългосрочен евробюджет ще включва разходи в размер на 960 млрд € или по-малко от средния вътрешен продукт на ЕС.

Това стана ясно след като европейските лидери постигнаха компромис по следващия 7-годишен бюджет на Общността. След повече от 24 часа тежки преговори държавните и правителствените ръководители на 27-те страни от Европейския съюз постигнаха споразумение за бюджета на европейския блок за периода 2014-2020 година, предаде БНР.

“България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни”, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските журналисти в белгийската столица. В периода до 2020 г. страната ни ще разполага с над 15,2 млрд. € по линия на еврофондовете.

Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. €. От тях 7 млрд. € ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. € за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. € – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. € повече от средствата, с които разполагат сега селските стопани, коментира премиерът Борисов. Той посочи, че ще бъде предоставено допълнително европейско финансиране и на програми в областта на науката, образованието, миграцията, правосъдието, защитата на външните граници и вътрешната сигурност. Освен това страната ни е договорила 260 млн. € за безопасното извеждане от експлоатация на ядрените блокове вАЕЦ „Козлодуй“. Увеличението е със 75 млн. € от първоначалното предложение на Европейската комисия.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който е част от българската делегация на форума, определи като постижение запазването на сегашния дял на националното съфинансиране по проектите, изпълнявани по линия на кохезионната политика. „Този резултат е изключително важна предпоставка за продължаване на успешното усвояване на еврофондовете”, посочи той.

Освен средствата, които пряко получава, страната ни се включи и в общоевропейската програма за преодоляване на последствията от младежката безработица. По нея до края на десетилетието ще получим 6 млрд. €. Бенефициенти по програмата ще бъдат пет от шестте български района за планиране.

Публикувано на 11 февруари 2013