Европейската комисия даде „зелена светлина” за подписване на договори във водния сектор

By 16.04.2009 Новини

Европейската комисия вдигна забраната за сключване на договори във водния сектор. Това става ясно от писмото, връчено днес на вицепремиера Меглена Плугчиева от генералния директор на Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК Дирк Анер, на среща между двамата в Брюксел.

В писмото се дават указания да се финансират проекти, чиято ефективност е гарантирана. Всички проекти във водния сектор, които са над 500 евро ще бъдат обект на допълнителен контрол, информират още от Главна дирекция „Регионална политика”.

По време на разговора с Дирк Анер е станало ясно, че ако всичко върви нормално по темата Транспорт до средата на май може да бъдат размразени средствата по ИСПА. Едно от условията да бъдат отблокирани парите беше преструктурирането на бившия Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” в Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Меглена Плугчиева е подчертала, че отстоява позицията, че НАПИ трябва да работи изключително прецизно и да координира всичките си действия с Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт”.

Вицепремиерът Плугчиева е обсъдила с Дирк Анер работата на одитния орган в нашата страна, който след бележките на Европейската комисия беше преобразуван от дирекция в Министерство на финансите в независима одитна агенция към министерството.  Вицепремиерът а е съобщила, че всички одитни стратегии са преработени и изпратени в ЕК до 31 март, а до 20 април министерствата трябва да предоставят допълнителна информация, изисквана от агенцията, за да може нашата оценка за съответствие на отделните оперативни програми да бъде изпратена по най-бързия начин в Европейската комисия.

На среща с генералния директор на Генералната дирекция “Разширяване” Майкъл Лий вицепремиерът Меглена Плугчиева е дала подробна информация за новостите по програма ФАР – всички промени в начина на докладване на нередностите, на контрола за недублиране на проекти, за работата на двете агенции по ФАР, за безпроблемното  функциониране на системите, за новия стил в работата на тези агенции в Министерство на финансите и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В Генералната дирекция “Разширяване” ще бъде изпратена допълнителна информация до 30-и април.

Вицепремиерът Плугчиева е била информирана от представителите на ОЛАФ, с които е разговаряла вчера, че няма нови сигнали за нарушения в България, по които службата за борба с измамите да работи.

По време на срещата си с генералния директор на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” в Европейската комисия Жан-Люк Демарти, вицепремиерът Меглена Плугчиева е докладвала, че ДФ „Земеделие” и Агенция САПАРД са изпълнили всички изисквания на комисията. Очаква се ЕК да излезе със становище за средствата по програма САПАРД най-късно през юни.

Публикувано на 16 април