Стимулираме производството със стотици милиони евро по ОП “Иновации и конкурентоспособност”

By 19.11.2014 Новини

Средства по „Конкурентоспособност“ приоритетно ще получават фирми, работещи в секторите здравеопазване, услуги, култура и творчески индустрии
7000 фирми в България ще си разделят общо 1,39 млрд. евро, предвижда новият вариант на оперативна програма „Конкурентоспособност“ за периода 2014 – 2020 г. По-голямата част от тези средства ще отидат за закупуване на нови машини, стимулиране на производствения капацитет и излизане на нови пазари. За тази цел са предвидени 697,5 млн. евро.
Друга част от общия бюджет на програмата, около 295,3 млн. евро, ще бъдат използвани за иновации в компаниите и разработване на нови продукти. От тях ще бъдат използвани пари за създаване на инфраструктура за научни изследвания. Заедно с това се предвижда финансиране за технологичния парк в София.
Средства по „Конкурентоспособност“ приоритетно ще получават фирми, работещи в секторите здравеопазване, услуги, култура и творчески индустрии. Заедно с това по програмата ще бъдат отпуснати пари за енергийната ефективност на фирмите.
45 млн. евро са предвидени за газовата връзка между България и Сърбия.

Публикувано на 19 ноември 2014