До края на март България е получила 601 млн. лв. от еврофондовете

By 09.05.2008 Новини

Над 601 млн. лв. е получила България от европейските фондове до края на март. Това се посочва в доклада на министъра на финасите Пламен Орешарски за изпълнението на републиканския бюджет през първото тримесечие.

Средствата са от структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз, от предприсъединителните програми, както и от фондовете за развитие на селските райони и за рибарство. Получените пари са почти една трета от планираните. От тях 542 млн. лв. са авансови плащания по оперативните програми.

Приходите по консолидираната фискална програма за първото тримесечие са 6.7 млрд. лв., което е с една трета повече спрямо същия период на миналата година.

Данъчните приходи към края на март надхвърлят 5.3 млрд. лв., което е 24% от планираното в бюджета за годината. Постъпленията от преките данъци са 1.4 млрд. лв., а увеличението им спрямо март 2007 г. е с една пета. Най-голям ръст имат при приходите от корпоративен данък, се казва в доклада на Орешарски.

От косвени данъци са постъпили 2.7 млрд. лв., с близо 50% повече отколкото в края на първото тримесечие на миналата година. Спрямо годишния разчет са постъпили 22.5% от планираните приходи от акцизи и 22.6% от ДДС.

Фискалният резерв към 31 март е 8.08 млрд. лв., а бюджетното салдо по консолизираната фискална програма е положително  – 1.6 млрд. лв.

 

 

 

Публикувано на 7 май