BSBOX подготви проекти на 4 общини за техническа помощ във водния сектор

By 11.05.2008 Новини

Вчера приключи първата процедура за набиране на кандидати за еврофинансиране, чийто общ ресурс е 74 млн. лв.

Консултантска компания BSBOX подготви и внесе 4 проекта за безвъзмездна техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в Общините Борово и Ценово, Област Русе; Община Върбица, Област Шумен и Община Трън, Област Перник.

Над 190 проекта на 134 общини кандидатстват за техническа помощ при подготовката на проекти за подобряване на водоснабдяването и канализацията, съобщи Министерството на околната среда.

Оценителната комисия ще определи кои проекти отговарят изцяло на изискванията за финасиране. Следва второ пресяване от междуведомствения Комитет за избор и координация на проекти по оперативна програма “Околна среда”. На този етап ще се проверява дали някой проект или дейност по него не се финансират и по някоя друга оперативна програма.

След това ще започне сключването на договори за предоставяне на безвъзмездната помощ. Общините сами организират възлагането на изпълнението и контрола, а екоминистерството ще контролира дали разходите са законни и дали се спазват сроковете.

Целта на тази техническа помощ е да се разработят реални инвестиционни проекти, с които общините после ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финасиране на пречиствателни станции, канализации и водопроводи.

В момента по оперативната програма “Околна среда” са в ход още две процедури – по едната се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на обща стойност 723.9 млн. лв. Другата е за техническа помощ за проекти за управление на отпадъците. За нея са предвидени 41.3 млн. лв. Крайните срокове по тях са съответно 30 май и 6 юни, припомнят от ведомството.

Публикувано на 9 май