Стартира прием по две процедури по подмярки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани„ и 6.3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства и предприятия„ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ по ПРСР за периода 2014-2020 г.

Управляващият орган на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) обяви приемът по две процедури по подмярки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани„ и 6.3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства и предприятия„ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ по ПРСР за периода 2014-2020 г.

  1. Улесняване и подпомагане процеса на създаването на жизнеспособни и устойчиви земеделски стопанства или поемането от млади хора на вече съществуващи стопанства.
  2. Насърчаване на заетостта.
  3. Насърчаване на икономическото и социалното развитие в селските райони и устойчиво, и цифрово икономическо възстановяване в съответствие, с целите на агроекологията и климата и по-специално: ефективно използване на ресурсите, включително прецизно и интелигентно земеделие, иновации, цифровизация и модернизация на производствените машини и оборудване, условия за безопасност при работа, възобновяема енергия, кръгова и биоикономика.

Подпомагат се проекти, които допринасят за постигане на целите, към които е насочена подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Целите на подмярката са:

  1. икономическо развитие и укрепване на малките земеделски стопанства като устойчиви и жизнеспособни единици;
  2. ускоряване на модернизацията и технологичното обновление на малките земеделски стопанства;
  3. подобряване на опазването на околната среда и адаптация към климатичните промени.