Обявен прием по процедура за подбор на проекти за „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ по ОПИК

Над 136 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна ефективност на предприятията, чрез инструмента React-EU. Тази мярка ще позволи на българските компании да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за ток, което е много важно в настоящата ситуация. Това заяви на брифинг министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„С тях може се да купуват енергоспестяващи дълготрайни активи – машини, съоръжения и модерни системи, както и да се извършват строително-монтажни работи. Това ще позволи на компаниите да намалят сметките си за енергия и ще създаде условия за устойчивото им развитие“, посочи министър Лорер при представянето на процедурата.

Всички подадени проекти ще бъдат разгледани и оценени. Средства ще се изплащат на одобрените по реда на постъпване им и до изчерпване на предвиденото финансиране. Проектите за енергийната ефективност трябва да бъдат завършени в срок до 10 месеца след сключването на договора с Оперативната програма.

Допълнителна и подробна информация