Отворена за прием е процедура „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата“, в срок до 10 ноември 2023 г.

Целта на процедурата е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на енергия в сектор домакинства чрез предоставяне на финансиране по:
• Компонент 1: Закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (БГВ) или
• Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи за дома до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за един проект, е както следва:
– Компонент 1: Закупуване на слънчеви инсталации за БГВ – до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв.;
– Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи за дома до 10 kWp, включително със системите за съхранение на електрическа енергия – до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

ВАЖНО: Всеки Кандидат финансира със собствени средства изпълнението на проекта. Финансиращата институция ще предостави безвъзмездното финансиране след сключването на договор за финансиране и след представяне на искане за плащане, финансово-технически отчет и документи, доказващи изпълнение на инвестицията, в т. ч. разходооправдателни документи.

По-подробна информация за условията за кандидатстване може да намерите тук.