1481 проекта са подадени за оценка по ОП ”Конкурентноспособност”

By 22.01.2009 Новини

Общо по четирите схеми на ОП ”Конкурентосопособност” са подадени 1481 проекта на обща стойност 272. 838 лв. Това съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на Деня на отворени врати за програмата.

По схемата за иновативни процеси и услуги са подадени 35 проекта.

По схемата за международно признати стандарти – 342 проекта

За модернизация на МСП са подадени общо 950 проекта и 154 проекта са внесени от големи предприятия.

Проектите ще бъдат оценени в тримесечен срок, като по две от схемите вече тече оценка, а по схемите за модернизация на предприятията комисиите ще стартират на 26 януари.
Министър Димитров информира, че от второто и третото тримесечие на тази година ще бъдат отворени допълнителни схеми за финансиране по оперативната програма за около 100 млн. €.

През второто тримесечие на годината ще бъдат обявени процедури за набиране на проекти за стартиращи иновативни предприятия, за развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги, и за създаване на технологични паркове. През третото тримесечие стартират процедури за набиране на проекти за технологична модернизация в предприятията, а през четвъртото – за създаване на регионални бизнес-инкубатори и за насърчаване на бизнес-кооперирането и клъстерите.

Димитров съобщи, че се водят преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да могат проектите за енергиийна ефективност да минават по схемата на Международен фонд “Козлодуй”. Банката е готова да поеме управлението на 209 млн. евро по схемата, която според министъра не е компрометирана.
Представена бяха и трите предстоящи схеми по Проект 100 за 2009г. с общ бюджет от 4,5 млн. лв.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева, която също участва в Деня на отворените врати, информира, че се обсъждат възможностите за създаване на информационна база данни, в която да се включат всички оценители на проекти по структурните фондове. Предвижда се и варианта за включване на оценител в комисиите в последния момент, за се предотвратят възможностите за свързаност, за познаване на проектите, за лобиране или дискриминация към други проекти. Друга възможност е ангажирането на външни оценители по проектите, за да няма забавяне на работата.

Публикувано на 21 януари