Нов закон за публично-частното партньорство със стари и критикувани процедури

By 02.02.2009 Новини

Създаване на агенция по публично-частно партньорство и регистър на сключените споразумения предвижда подготвеният от НДСВ законопроект за публично-частното партньорство. Той е предоставен за мнение на представители на бизнеса и експерти, макар че още в края на миналата година някои от тях се изказаха скептично за нуждата от нова регламентация. Авторите на текстовете обясняват само, че искат да съберат всички норми в нов закон. Дали намерението им ще срещне одобрение от коалиционните партньори – БСП и ДПС, още не е ясно, защото те не са запознати подробно с идеите.

Повечето от разпоредбите в проекта само пренасят практиките от законите за обществените поръчки и за концесиите, без особено да ги изменят. Запазва се максималният срок от 35 години за сключване на публично-частните партньорства. Остават в сила и досегашните процедури за избор на частния инвеститор, като само една от тях е напълно открита. Другите три са ограничена процедура, в която участват кандидати, получили покана, състезателен диалог с частни инвеститори, допуснати след предварителен подбор, както и договаряне – отново с предварително подбрани партньори. Засега не са ясни критериите и условията, при които ще се избира към коя от процедурите да се пристъпи. Пред “Дневник” депутатът от НДСВ Мариана Костадинова, която работи по текстовете, каза, че може да се помисли критериите да бъдат по-подробно описани в закона.

Законопроектът предвижда да бъде създаден публичен регистър, който да съдържа решенията за откриване на процедури, информация за сключените договори, възражения към споразуменията. Преди да се вземе решение за конкретно публично-частно партньорство, ще трябва да бъде правен предварителен анализ дали то ще бъде достатъчно ефективно. Проектът обаче не предвижда задължение самият договор с частния инвеститор, както и анализът за ефективността да бъдат оповестени в регистъра. Вносителите на текстовете казаха, че ще помислят за промени и в тази посока.

Още по темата…

Публикувано на 1 февруари