Подписан е Мемурандум за разбирателство по Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA)

By 28.05.2009 Новини

На 27.05.2009 г. (сряда), в 14.00 ч., в Министерския съвет – Гранитна зала, Вицепремиерът д-р. инж. Меглена Плугчиева подписа Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка по Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA).

От страна на Европейската инвестиционна банка меморандумът бе подписан от Г-н Матиас Колац-Анен – вицепрезидент на ЕИБ.

Инициативата JESSICA ще бъде реализирана от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”2007-2013г.. Тя олицетворява новия подход за подпомагане на устойчивото и интегрирано градско развитие чрез Структурните фондове на ЕС.

По линия на JESSICA, чрез Оперативна програма „Регионално развитие” могат да бъдат финансирани иновативни проекти за градско възстановяване и развитие, които са част от интегриран план за устойчиво градско развитие и имат потенциал да възвърнат вложения в тях ресурс.

Основната разлика между тази нова инициатива и досегашния подход на изпълнение на Структурните фондове, чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, е че проектите към JESSICA се финансират посредством предоставяне на дялово участие, заеми или банкови гаранции и следва да бъдат изплатени обратно в определен срок към Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”.

След подписването на меморандума за разбирателство, ще се пристъпи към създаване на Холдингов фонд към Европейската инвестиционна банка, чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Основната задача на Холдинговия фонд ще бъде да управлява финансовия ресурс по инициативата JESSICA в България, да подпомага българските общини в процеса на интегрирано градско планиране и идентифициране на проекти за интегрирано градско развитие и да финансира такива проекти, чрез създаване на фондове за градско развитие.

Подписването на меморандума за разбирателство дава възможност да се приложи тази инициатива именно в момент когато България е изправена пред глобалната финансова и икономическа криза, тъй като JESSICA означава: Финансиране на висококачествени проекти за градско развитие, Стимулиране на частните инвестиции; Насърчаване на кредитирането за инфраструктура и Възвръщаемост на вложените средства от Структурните фондове.

Публикувано 27 май