Информация за правилата за връщане на авансово платените суми по оперативните програми

By 23.07.2009 Новини

Според европейските регламенти, цялата сума, платена като авансово финансиране по оперативна програма, подлежи на възстановяване на Комисията от страната членка, ако не бъде изпратено искане за плащане по оперативната програма в рамките на 24 месеца от датата, на която Комисията е платила първата вноска от предварителното финансиране.

В тази връзка, с цел избягване прилагането на тази клауза, звеното на заместник-министър председателя в оставка г-жа Меглена Плугчиева, публикува сроковете за изпращане на исканията за плащания придружени с описание на системата за управление и контрол за съответната програма, придружено с доклад на Одитния орган относно оценка за изграждането на системата и положително мнение относно нейното съответствие с приложимите правила.

За 5 оперативни програми Одитният орган е подготвил и са изпратени на ЕК доклади с положително становище за системите за управление и контрол – ОП „Техническа помощ”, ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, ОП „Транспорт”, ОП „Административен капацитет” и ОП „Развитие на човешките ресурси”. Съответно за тези програми Сертифициращият орган е представил искане за плащане на ЕК.

Източник: Министерски съвет

Публикувано на 23 юли 2009г.