Откриха фонд „България” за безвъзмездно финансиране на проекти

By 20.11.2007 Новини

С парите ще бъдат финансирани програми в три ключови области

С бюджет от 3 милиона долара стартира новият фонд “България” вчера. Той е създаден от Американската агенция за международно развитие (USAID) и German Marshall Fund на САЩ. В рамките на 3 години ще бъдат финансирани безвъзмездно проекти за реформа и развитие в три ключови за България области – открито управление, подкрепа за групи в неравностойно положение и конкурентноспособност. Фондът е отворен за всички наши и чужди неправителствени организации (НПО). Условието обаче е те да са регистрирани в България.

Идеята е да бъдат подкрепени по-малки НПО, които могат да бъдат много полезни, но нямат капацитет, за да участват за финансиране от големите структурни фондове от Европейския съюз, обясни Тамика Камерън от USAID.
През първите 6 месеца с предимство ще бъдат разглеждани инициативи за прозрачност, отчетност и ефективност на управлението на местно и национално ниво, които включват проекти по застъпничество, гражданско участие, укрепване на съдебната система, борба с корупцията. Фокусът на втората група проекти пада върху интеграцията и толерантността, подкрепата на човешките права и борбата с трафика на хора. В третата област ще бъдат подкрепени програми за създаване на конкурентен трудов пазар, практическо обучение и кариерно консултиране. Тук са включени и проекти за опазване на околната среда.

Фондът ще предоставя грантове и за програми с регионален или международен фокус, които подпомагат изграждането на връзки между български държани, бизнес и неправителствени организации с техни чуждестранни партньори.
Размерът на финансирането е между 15 000 и 75 000 долара. В изключителни случаи ще бъдат отпускани средства и над тази сума, но максимум до 100 000 долара. Годишно ще бъдат подпомагани около 40 проекта. 
Фонд “България” се управлява от Балканския тръст за демокрация към German  Marshall Fund , чието седалище е в Белград, Сърбия.

“Задачата ще изисква вашия уникален опит. Вие имате потенциала да направите България лидер на демократичните реформи в региона и магнит за чуждите инвестиции”, заяви при откриването на фонда посланикът на САЩ у нас Джон Байърли. На церемонията присъства и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Публикувано на 16 ноември