ЕС ни дава 2,8 млрд. € за “зелени” проекти

By 10.03.2009 Новини

България ще получи от ЕС 2,8 млрд. € по линия на Кохезионния фонд, насочени към “зелена икономика”. С тях трябва да се насърчава растежа и създаването на работни места.
Общо за финансовия период до 2013г. за екологични проекти ЕС ще отдели 105 млрд. €, каза вчера еврокомисарката по регионалната политика Данута Хюбнер. Те ще бъдат за “зелени” проекти, които в същото време трябва да дават възможност за откриване на работни места. България ще получи европейски средства по десет направления. Най много, над 934 млрд. € се отделят за водния сектор. Следват “Железопътен транспорт” с 464 милиона €, “Управление на отпадъците” с 300 521 138 €, “Енергийна ефективност и управление на енергията” със 125 млн. €, предаде БТА. За пряка защита на природата и за увеличаване на биоразнообразието в страната ни ще бъдат отпуснати близо 99 млн. € за развитие на енергетика от възобновяеми източници – 66 млн. €.

България и Румъния са страните, които са решили да отделят най-голяма част от парите от Кохезионния фонд за екологични проекти. София ще отдели 45% от тези средства, а Букурещ – 42%. Това са пари за десетки големи проекти, щадящи околната среда, и едновременно с това създаващи предпоставки за увеличаване на заетостта.

Дни, преди това ЕС обяви, че ще отпусне 48,4 млн. € през тази година за финансирането на проекти в областта на общественото здраве. Средствата са част от бюджета на втората здравна програма на общността. Нейното действие е от 2008 до 2013 г. Общото й финансиране възлиза на 321,5 млн. €.

Защита на гражданите от заплахи за здравето е първата от темите, по които ще се финансират проекти. В нея влизат грипната пандемия, насърчаване на ваксинирането, особено в областта на морбилите и рубеолата, сезонния грип, човешкия папилома вирус (HPV), тетануса и пневмококовите заболявания. Също така ще се гледат предложения за адаптиране на здравеопазването към последствията от измененията на климата. Важно място се отделя и на разумната употреба на антибиотиците. Целта е да се овладее нарастващата резистентност към тях.

Сред останалите теми са повишаването на безопасността на пациентите. Тук ще се стимулира обменът на най-добрите практики между държавите. Финансиране ще получат и проекти за здравето на работното място, стимулиране на рационалното хранене и движение, подобряване на психичното състояние на хората. Пари ще се отпускат още за превенцията на редките болести, рак и СПИН.

Право на финансиране ще имат неправителствени и правителствени организации, университети, социални предприятия. Те трябва да са финансово стабилни и с кадрови капацитет, за да реализират проекта. Средствата, които ще дава ЕС няма да надхвърлят 60% от стойността на проекта. Изключения ще се прави само за предложения с особена полза. Тогава финансирането ще покрива до 80% от разходите. През миналата година финансирането на проектите е варирало от 120 хил. €до 1.2 млн. €. “Изпълнителната агенция за здравеопазване и въпроси, свързани с потребителите” е отговорният орган по реализирането на програмата.

Крайният срок за подаване на проектите е 20 май.

Повече информация

Решение на комисията

Публикувано на 10 март