ЕК: До 2015 г. България ще получи 2,5 милиарда лева за инвестиции във ВиК-сектора

By 24.03.2009 Новини

До 2015 г. България ще получи от ЕС 2,5 млрд.лв. за инвестиции във водния сектор, категоричен бе Карстен Расмусен, зам.-началник на отдела за България в Генерална дирекция „Регионална политика” в ЕК, който присъства на представянето на националната позиция за ВиК-системата в Гранитната зала на МС.

Представителят на ЕК изрази задоволство от постигнатия благоприятен и важен компромис в документа, в чието изготвяне и обсъждане участваха вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, представители на НСРОБ, експерти и депутати. Заместник министър-председателят Меглена Плугчиева съобщи, че ще изпрати националната позиция на страната по ВиК-сектора до сряда, 25 март, в отговор на писмото от Брюксел.

Пред представители на медиите в Министерския съвет Карстен Расмусен похвали българското правителство, че е на прав път с усилието си да гарантира инвестиции с такъв дългосрочен ефект, каквито са тези във ВиК-сектора. „Това е един пример, при който виждаме, че българското правителство реагира много бързо в състояние на малка криза, това е скорост на реакцията, каквато досега не сме виждали”, подчерта представителят на Еврокомисията. Расмусен заяви, че с изготвянето на националната позиция по водния сектор в отговор на писмото на ЕК, е бил постигнат особено важен компромис, както от страна на държавата, така и от страна на общините при разпределянето на отговорностите. По думите на Расмусен в документа се запазва изключително важният принцип за сътрудничество на общините на териториално равнище във ВиК-сектора, както и схемата на единната тарифа.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че обединената национална позиция съдържа няколко основни въпроса, поставени в писмото на ЕК, адресирано до нея, по които Брюксел очакваше ясни отговори, за да се гарантира действието на ОП „Околна среда”. Това са въпроси, свързани с планирането, управлението и собствеността на ВиК-мрежата, с гарантирането на единна тарифа, както и с оперирането на ВиК-съоръженията, поясни вицепремиерът. Меглена Плугчиева съобщи още, че националната позиция за водния сектор предвижда и редица законодателни промени, сред които изменения в законите за водите, за концесиите, за регионалното развитие и в търговския закон.„ Правим всичко това, не само за да дадем отговор на Брюксел, но го правим на първо място за българските общини, за да може качествено да изпълняват проектите по ОП „Околна среда”, коментира заместник министър-председателят. По този повод вицепремиерът Плугчиева е информирала представителя на Генерална дирекция „Регионална политика” в ЕК, че на 3 април т.г. в столицата предстои официалното откриване на офиса на инструмента „Джаспърс”, където общините ще получават консултации най-вече по проекти от ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”.

Публикувано на 23 март